zondag 21 juni 2009

Hé meisje, kan jij je eigen boontjes doppen?

Op mijn werk, op mijn hobbyclubje, iedereen vindt me piepjong. Ze geloven vast wel dat ik voor mezelf kan zorgen. Maar zouden ze weten dat ik nog echt kan koken? Of zouden ze denken dat alle jeugd van tegenwoordig kant-en-klaar eet en alles uit pakjes en zakjes? Ik heb de vraag dit seizoen nog niet gekregen: maar kan ik mijn eigen boontjes doppen?

In de supermarkt vond ik deze week verse tuinbonen. Dit was de eerste keer dat ik verse tuinbonen kocht en dus ook de eerste keer dat ik zelf mijn boontjes moest doppen. Ik ging, vol vertrouwen in mezelf, ijverig aan de slag om mijn boontjes te doppen. Boontjes doppen is best wel tijdrovend! Er zitten 4 of 5 bonen in een peul. Uiteindelijk had ik de bodem van mijn pannetje bedekt met tuinboontjes. Ik houd van de bittere smaak van tuinbonen dus dubbeldoppen leek me niet nodig (en eigenlijk ook iets te veel werk).

Mijn conclusie van het hele boontjes-dop-avontuur? Een meisje van tegenwoordig kan haar eigen boontjes nog wel doppen, maar neemt de tijd niet meer om het te doen. Na een lange werkdag heb ik geen zin om boontjes te doppen en pak liever boontjes uit de diepvries. Misschien niet net zo lekker, maar wel sneller en makkelijk.

J

dinsdag 10 maart 2009

Gezond uiteten –restaurantweek maart

Kan je gezond uiteten gaan? Gaan gezondheid en culinairgenot samen? In mijn eigen keuken weet ik dat deze twee dingen te combineren zijn, maar is het ook mogelijk om gezond en verantwoord te genieten als je buiten de deur eet?

Deze keer testen we de stelling tijdens de restaurant week in restaurant Level in de Pannekoekstraat in Rotterdam. De restaurantweek is leuk omdat je dan voor 25 euro 3 gangen mag eten. Uiteraard komen er nog kosten bij van drank en eventuele koffie of thee, maar je bent altijd goedkoper uit dan op een gewone avond. Enige nadeel van de avond zou kunnen zijn dat je niet zelf mag kiezen wat je eet. Er wordt wel gevraagd welke ingrediënten je liever niet eet. Ik wil geen vlees, dus krijg ik als hoofdgerecht vis.
Het menu:
-amuse; soepje van bloemkool en parmezaan
-voorgerecht; tartaar van zwaardvis, rivierkreeftjes en een langoustine, met citroenschuim
-hoofdgerecht; gegrilde tonijn met roze peperkorrels, op een bedje van pasta met iets van tomatensaus
-nagerecht; een bolletje ijs, een lepel witte chocolademousse met knettersuiker en een wafeltje

Gezond? Geen slecht menu, maar de groenten ontbreken. Het soepje smaakt duidelijk naar bloemkool dus daar zit groenten in. De pastasaus is rood, dus er zullen waarschijnlijk wel tomaten zijn gebruikt maar er zitten geen duidelijke stukjes in. Er zitten wel stukjes in, maar de oorsprong van deze stukjes is niet bekend. Bij het nagerecht is een dunne streep fruitsaus te vinden, maar dat zou van het Voedignscentrum niet als één stuk fruit mogen tellen. Vet zou ik het menu niet noemen. De tonijn is goed gegrild, niet aangebrand maar wel met mooie bruine strepen. De pasta is een mooie hoeveelheid en niet te veel. Het toetje is te klein om ongezond te kunnen zijn. Of knettersuiker gezond is weet ik niet.

Culinair? De amuse smaakte goed. Misschien net iets te zout, maar wel lekker als smaakmaker aan het begin van de maaltijd. Ik miste er eigenlijk een stukje brood of soepstengel bij. Er werd helemaal geen brood gegeven. Het voorgerecht zag er erg mooi uit. Ik vond het de beste gang van het menu. De langoustine was erg lekker. De tartaar was ook erg lekker. Het hoofdgerecht was daarna een beetje een teleurstelling. Een stuk tonijn op een bedje pasta is niet zo uitdagend. Het smaakte goed, maar de presentatie was ronduit slecht. Het toetje was een beetje weinig en ook niet mooi gepresenteerd. De chocolademousse was lekker, maar een lepel is echt te weinig. Knettersuiker was dan wel weer grappig en maakte het toetje net iets meer bijzonder.

Eindoordeel? Van de prijs werd je in ieder geval niet ongelukkig en dat is ook belangrijk voor je gezondheid! Dit menu miste zowel voor de gezondheid als voor het lekkere wat frisse groenten en mooi fruit. Toch zou ik Level nog wel een keer een kans geven. Al is het maar omdat ze er zoveel lekkere cocktails hebben, overigens bereid met vers fruit.

vrijdag 20 februari 2009

Afvallen en toch aankomen?

Ik vind het leuk om naar tv-programma’s te kijken over afvallen. Ze komen vaak met leuke tips en ideeën. Wat ik alleen mis qua informatie in veel tv programma's over afvallen is het feit dat veel mensen, als ze bezig zijn met afvallen, op een gegeven moment in gewicht aankomen.

De beste manier om gewicht te verliezen is door middel van gezonder te gaan eten en meer te gaan bewegen. Afhankelijk van hoe zwaar iemand is, zal het afvallen in het begin makkelijk gaan, doordat de persoon veel vocht verliest. Het is dus belangrijk om wel goed te blijven drinken om hiervoor te compenseren, zodat je niet uitdroogt. Na het verliezen van al dat vocht zal de gewichtsafname meestal tot een stilstand komen en sommige mensen komen zelfs iemand aan. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat er door het sporten de spieren groeien! En spieren zijn zwaarder dan vet.

Naar mijn mening is het dus belangrijk niet altijd alleen maar naar het gewicht van de persoon te kijken, maar ook naar de omtrek van het lichaam, de verhouding van vet en spierweefsel. Alleen zullen er weinig mensen zijn die de mogelijkheid hebben om dit te meten. Maar met deze kennis op zak, laat jezelf in ieder geval niet ontmoedigen als het afvallen ineens wat moeilijker wordt. Je moet even door dit punt heen om verder te komen. En zoals met alles, de laatste loodjes wegen het zwaarst!

E

maandag 16 februari 2009

Gezondheid niet op de Huishoudbeurs

De Huishoudbeurs is voor vrouwen en ach ik ben een vrouw en heb thuis de leiding over het huishouden. Dus ik ging afgelopen weekend met een mede-huisvrouw naar de Huishoudbeurs in de RAI. Ik dacht dat de naam Huishoudbeurs een beetje ouderwets was, maar het heeft toch nog steeds veel met huisvrouwen te maken. Van veel vrouwen die er lopen kan je je goed voorstellen dat het huisvrouwen zijn. Ze zien er op een of andere manier typisch uit als huisvrouwen. (Ai, ik ook?) Vrouwen zijn een belangrijke doelgroep. Ze bepalen voor een groot deel welke producten er worden gekocht. Ze bepalen vaak wat er wordt gegeten, welke schoonmaakmiddelen en wasmiddelen er worden gebruikt, welke kleding er wordt gekocht, etc, etc. Niet zo gek dus dat er al meer dan 60 jaar een beurs bestaat waar aandacht wordt geschonken aan al deze producten.

Er was één hal speciaal voor eten en drinken. (Net zoals er hallen zijn voor cosmetica, vrije tijd en mode.) Het is moeilijk te zeggen of er iets van trend te signaleren was bij het eten en drinken. Het was in ieder geval compleet anders dan tijdens KunsthalKOOKT. Het ging vooral om 'lekker'. Verschillende soorten chocolade, snoep, frisdranken, kruidenmixen, worst, en verschillende alcoholische dranken. Er wordt in magazines vaak geschreven dat duurzaam en gezondheid trends zouden worden of al zijn. Duurzaam kwam ik helemaal niet tegen. Biologisch of ecologisch was nergens te vinden. Gezondheid was misschien te vinden in loze claims zoals 'geen kunstmatige toevoegingen', maar meer dan dat dan ook niet. Geen gezonde fruitshakes, salades, groenten, vis, volkoren brood, etc. Alles was voorverpakt in drie dubbele lage plastic en alles kwam regelrecht uit de fabriek. De kraam met speciale patat was erg druk. Volgens de verkoper was het allemaal supergezond want het was patat van 100% aardappel.

Helaas, mijn conclusie: huisvrouwen zijn niet met gezondheid bezig. Die trendwatchers zouden eens op de huishoudbeurs moeten gaan kijken. Ik weet niet waar ze normaal gesproken hun trends watchen, misschien op een beurs zoals KunsthalKOOKT, maar daar komen alleen hoogopgeleiden foodies en yuppen. De vrouwen op de huishoudbeurs, dat is de echte markt.

J

vrijdag 30 januari 2009

Dilemma’s

Wat is het belangrijkste: lekker eten, diervriendelijk eten, gezond eten? Hoe bepaal je wat de basis van je voedingspatroon is?

Lekker eten is belangrijk, altijd. Je eet geen dingen die je niet lekker vindt. Je kan natuurlijk niet elke dag je lievelings eten klaarmaken, maar je kan wel zorgen dat je elke dag met plezier je bord leeg eet. Diervriendelijk en lekker kan ook nog wel samen gaan. Als vegetariër of veganist kan je gewoon elke dag van het jaar lekker eten. Lekker, diervriendelijk en gezond kan ook, als je maar een beetje let op de variatie in je voedingspatroon. Het lijkt allemaal goed mogelijk, maar nu zit ik toch met een dilemma…

Mijn lief blijkt allergisch voor soja. Ik wil lekker, diervriendelijk en gezond eten. Soja past daar prima bij omdat het goede eiwitten kan leveren. Maar wat doe je als je geen soja kan eten en toch aan die drie waarden wil vasthouden? Welke waarden is ondergeschikt? Ik vrees dat diervriendelijk, met pijn in mijn hart, dan toch het minst belangrijkst is. Ik vind de gezondheid van mijn lief het allerbelangrijkst. Hoe graag je ook diervriendelijk wil eten, ik vind dat je eigen gezondheid boven alles moet gaan. Ik denk dat de oplossing uiteindelijk ergens in het midden zal liggen. Lekker moet het altijd blijven, maar misschien dat er af en toe toch biologisch vlees op tafel komt, meer vis, meer andere bronnen van hoogwaardig eiwit.
Het is soms erg lastig om vast te houden aan je principes. Intenties zijn mooie dingen, maar je uiteindelijke gedrag is soms een ander verhaal.

J

dinsdag 6 januari 2009

Gezonde voornemens

Moet je nou wel of niet goede voornemens maken? Sommige experts zeggen van wel en andere experts zeggen weer van niet. Het lijkt mij in ieder geval goed om na te denken over welke dingen je in het nieuwe jaar beter kan doen. Daar kan je als mens toch niet slechter van worden?

Ik (J) heb een gezond voornemen gemaakt. Ik ga proberen om meer fruit te eten. Met de groenten zit het wel goed, maar fruit is een probleem. Als ik 2 stuks fruit per week haal dan is het veel. Gelukkig heeft mijn lief het zelfde 'probleem', dus kunnen we er samen aan werken.

Een begin hebben we al gemaakt. Op onze eettafel liggen momenteel: 1 ananas, 2 appels, 3 bananen, 1/2 zak perssinaasappelen en 8 kiwi's. Met deze voorraad fruit moet het gaan lukken om deze week meer fruit te eten. Ik zal mezelf geen doel stellen om nu elke dag 2 stuks fruit te eten, dat lijkt me te veel om mee te beginnen. Een beter doel is om voor het einde van de week de eettafel leeg te eten. (mits de ananas en kiwi's rijp zijn, uiteraard)