Maandag 1 september vond het symposium "Automatisch gezonder" plaats waarbij de resultaten van het automatenexperiment van TNO, Voedingscentrum en NIGZ werden gepresenteerd.
Ik (J) kon het niet laten om toch een beetje trots te zijn op mijn deel van het project. Ik heb voor mijn afstuderen de verkoopcijfers bekeken. Uit het persbericht kan je niet opmaken hoeveel werk dat is geweest. Het hele experiment was een hoop werk.
Op het onderzoeksdesign is veel aan te merken en je kan lang zeuren over hoe het experiment beter uitgevoerd had kunnen worden. Belangrijk is dat we hebben aangetoond dat een groter assortiment van gezonde producten invloed heeft op het koopgedrag van scholieren. Labeling en prijsreductie bleek niet effectief.
Op het symposium werd gediscusseerd over de toekomst van schoolkantines. Een mevrouw van de SP vond dat je snoepautomaten moet verbieden in scholen. Dat lijkt me erg slecht. Leer kinderen goede keuzes maken en laat producenten gezonde producten maken, dat is veel belangrijker! Het is niet slecht dat je eten kan kopen op school. Wat te doen als je je brood vergeten bent? Of als je na de gymles erg veel honger hebt en je brood is al op? Het is niet erg om een tussendoortje te eten als je in de groei bent en je je zes bruine volkorenboterhammen al op hebt. Het gaat erom dat je een goede keuze kan maken als je voor die snoep/frisdrankautomaat staat.
Persberichten hier en hier
woensdag 3 september 2008
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
3 opmerkingen:
Verbieden is geen optie. Kinderen moeten zelf leren een goede keuze te maken. Ze moeten het goede voorbeeld zien.Dat moet al beginnen als ze klein zijn.
Het zijn de ouders, die het al verpest hebben voor hun eigen kinderen.Geen goede aanbieding van gezonde producten, snel toegeven als het kind iets wel of niet wil.
Misschien is er nog wel te weinig voorlichting.
Maak de Smaak-lessen op de basisscholen verplicht!
Als leerkracht van groep 8, had ik vandaag een gesprek met een schoolverpleegkundige.
Het merendeel van de kinderen is te zwaar. Kunnen wij ze dat kwalijk nemen?
Ze krijgen verkeerd eten en drinken van hun moeder. Eten geen of een slecht ontbijt. Drinken te veel cola en eten te vaak chips.
Bewegen doen ze te weinig.
Pas als er klachten komen schrikken ze.
Er werd maandag wederom gezegd dat kinderen te weinig kennis hebben van gezond eten. Smaak/voedingslessen worden als één van de actiepunten gezien om aan te werken.
Maar het verplichten van smaak- of voedingslessen hoor je nog niet uit Den Haag. Want bij wie hoort dat Klink, Rouvoet of Dijksma???
Een reactie posten