maandag 22 december 2008

Oliebollen?!

Het is nog geen kerst geweest, maar we hebben de ingrediënten voor de oliebollen al in huis gehaald. Op 31 december worden er weer volop oliebollen gebakken.
Oliebollen bakken is leuk en gezellig. Samen het beslag maken en daarna de pret van het bakken.

Gelukkig hoeven we ons geen zorgen te maken over onze gezondheid als we de oliebollen eten. Volgens Nu.nl zegt de Wageningen Universiteit dat oliebollen helemaal niet zo slecht zijn.
Ik vraag me af wat ik met zo'n nieuwsbericht moet. Oliebollen bevatten minder verzadigde vetten dan een bruine boterham met magere kaas. Geweldig...
Dat kan allemaal best zo zijn. Maar hoeveel mensen zouden in plaats van al die oliebollen op 31 december (en de dagen er na en voor), anders zoveel boterhammen met magere kaas hebben gegeten?

vrijdag 19 december 2008

Gezond uiteten (2)

Ik (J) vroeg me al eerder af of gezond en lekker samen kan gaan als je uiteten gaat. Deze week ben ik weer eens lekker uiteten geweest. Mijn gezelschap en ik kregen een verrassingsmenu van de chef. Het was een viergangenmenu, waarvan 2 gangen oorspronkelijk met vlees, maar omdat ik geen vlees eet, kreeg ik vis. Het menu:

  • koud voorgerecht: een ceviche van een witte vis, gemengde sla en korianderdressing
  • warm voorgerecht: zwaardvis van de grill met polenta
  • hoofdgerecht: roodbaars op de huidgebakken, met groenten en een minigroentetaartje
  • nagerecht: panna cotta, bolletje limoncello sorbetijs, kletskop

Culinair? De ceviche was erg lekker. Ceviche is vis gegaard in citrussap. Door de zuren in het sap stollen de eiwitten van de vis. De vis is dus gewoon gaar, maar helemaal niet gebakken. De korianderdressing was lekker bij de vis.
De zwaarvis was goed gegrild. De polenta was niet zo bijzonder. Polenta klinkt exotisch, maar ze hadden ook gewoon aardappelpuree kunnen nemen.
De roodbaars was ook goed gebakken. Er zaten helaas wel een paar graten in. Dat is een beetje jammer. Groenten waren beetgaar en goed. Het minitaartje was verrassend lekker. Het lag verstopt onder de vis, alsof het niks was, maar het smaakte heel goed.
De panna cotta was niet stijf. Panna cotta hoort stijf te zijn. Het was met volle melk of veel slagroom gemaakt want het was lekker romig. Het had geen panna cotta mogen heten, maar een lekkere pudding/vla was het zeker. Limoncello ijs was lekker maar niet heel uitzonderlijk.

Gezond? Ja en nee. Doordat ik geen vlees had, had ik drie gerechten met vis. Niet veel variatie dus. Het was allemaal niet heel vet (behalve misschien de panna cotta?). Ik miste de groenten. Bij het hoofdgerecht kreeg ik één wortel, één asperge, twee cherrytomaten. Dat is gewoon te weinig. Er had best een salade naast gemogen.
Of het toetje gezond was vind ik eigenlijk nooit zo belangrijk als ik uiteten ben. Het toetje is vooral om van te genieten. Geestelijke gezondheid is ook belangrijk.

Eindoordeel? Het eten was erg lekker, hoewel drie keer vis een beetje te veel vis is. Er had zeker meer groenten bij gemogen. Toch voelde het wel gezond doordat de vis lekker licht was en het geheel niet vet leek. Naast weinig vet ook weinig koolhydraten, behalve een lepel polenta en wat brood op tafel, geen andere koolhydraatbron. Geen menu om dik van te worden, wel voldaan!

dinsdag 16 december 2008

Cranberry's

Ik zou dit bericht ook onder culinaire/gezonde tips kunnen zetten, maar dat doe ik toch maar niet.
Cranberry's zijn niet erg populair. In kooktijdschriften zie je ze wel eens voorbij komen, maar in de supermarkt moet je zoeken naar verse cranberry's en ze zijn erg duur. Met de feestdagen zie je ze wat meer. Cranberry's en wild zou een goede combinatie zijn, maar daar weet ik weinig van.

Ik weet wel wat van lekkere cocktails! Een van mijn lievelings cocktail is de cosmopolitan. Een goede cosmopolitan maak je met 2 delen wodka, 1 deel cointreau of triple sec, beetje limoensap, en aanvullen met cranberrysap. Cranberrysap is trouwens goed verkrijgbaar in grote flessen van een liter.

En nu blijkt cranberrysap niet alleen goed te zijn voor de blaas (want dat wisten we al), het is ook goed tegen maagzweren. Helicobacter pylori is de grootste veroorzaker van maagzweren en dat vergroot het risico op maagkanker. Bijna iedereen met een maagzweer blijkt H. pylori in zijn maag te dragen. Er was echter nog geen goede preventieve oplossing om H. pylori te weren uit je maag. Cranberrysap blijkt de groei van deze bacterie te remmen en daarmee de kans op maagzweren te verkleinen.
Voor mij reden om mijn cocktails met cranberrysap te blijven maken. Alcohol is ook niet goed voor de maag, maar van mijn 1 liter fles cranberrysap zal ik voortaan maar 1 cosmopolitan maken en de rest gewoon opdrinken.

J

woensdag 10 december 2008

vervolg "puur natuurlijk" en E-nrs-fobie

In de VoedingNu van oktober stond een artikel over snoep. Het artikel heeft de titel "snoepjes voor bewustere consumenten". Het is een trend in snoepland om snoepjes te maken die zogenaamd 'bewust' zijn. Een bekende truc is "met echt fruit" en dan blijkt er een half procent fruitsap in te zitten. De producent liegt dus helemaal niet, want er zit echt een heel klein beetje fruit in. Een klein beetje misleidend, maar je kan als consument heel makkelijk in de ingrediëntenlijst zien hoeveel fruit er dan in je snoepje zit.

Meer misleidend vind ik het weghalen van E-nummers achter de ingrediënten. Er zijn mensen die bang zijn voor E-nummers. Waarom mensen bang zijn voor E-nummers is mij overigens niet duidelijk. Maar nu... er zijn dus snoepjes waar volgens de ingrediëntenlijst geen E-nrs in zitten. VoedingNu laat zien dat er op de ingrediëntenlijst van Red Band Truly geen E-nrs staan, maar dat alle hulpstoffen voluit geschreven staan. Geen E-nrs in de lijst, maar zeker wel in het snoepje!

Voorbeelden: Geen E1200, wel polydextrose
geen E965, wel maltitolstroop
geen E330, wel citroenzuur
geen E901, wel bijenwas
geen E100, wel kleurstof carmine

Hoe bedoel je misleidend?!?!
(dit wijst er trouwens ook op dat veel mensen met een fobie voor E-nrs dus eigenlijk geen idee hebben waarvoor ze een fobie hebben, en dus heel makkelijk te misleiden zijn)