maandag 17 november 2008

“Alles is giftig” & “puur natuurlijk”

"Alles is giftig" zei Paracelsus. Hij bedoelde hiermee dat "de dosis het vergif maakt". Ik weet nog goed dat dit tijdens mijn eerste les 'Inleiding in de Toxicologie' werd uitgelegd. Eigenlijk is het heel simpel. Als je te veel van iets binnen krijgt dan kan dat giftig voor je zijn. Als je een badkuip met zuiver water leeg drinkt zal je moeite hebben om dit na te vertellen.

E schreef al eerder een mooi stukje over het feit dat je als consument soms een beetje beter moet nadenken en opletten. Gezondheidsclaims en verkooptrucs zijn mooie dingen. Ze zeggen vaak niet wat ze bedoelen en bedoelen vaak niet wat ze zeggen. De consument verzint er zelf een context bij. Neem de claims "puur natuurlijk" of "geen kunstmatige toevoegingen". Wat betekenen deze claims eigenlijk?!?!
Even terug naar Paracelsus met alles is giftig. Een lijstje met vergiften: botuline, digoxine (uit vingerhoedskruid), strychnine (uit de braaknoot). En ja, deze vergiften zijn "puur natuurlijk" en hebben "geen kunstmatige toevoegingen", maar je gaat bij inname van een zeer kleine dosis wel gelijk dood.

J

Geen opmerkingen: