dinsdag 30 september 2008

Food trends?


Afgelopen weekend werd er in de Kunsthal in Rotterdam het culinaire festival KunsthalKOOKT gehouden. Drie dagen lang kon er geproefd, gekocht en gegeten worden. Ik heb van alles maar een beetje gedaan. Proeven kan je bij bijna elke kraam. Wijn, chocolade, groenten, olijfolie, cranberries, etc, etc, etc. Alle producten die je kan proeven kan je uiteraard ook kopen. Op het terras was ruimte om lekker te zitten in de zon en iets te eten.
Zijn er trends in foodieland?
Wat opvalt aan alle kraampjes is dat het zo 'puur' mogelijk moet. De meeste kraampjes verkopen één soort product. De verkoper zal je vertellen dat alle ingrediënten puur natuurlijk zijn en er geen chemische stoffen worden toegevoegd. Als er een trend zou zijn, dan zou het 'puur' zijn.
En zijn deze trends gezond?
Gezond is natuurlijk al een lastig begrip, maar stel dat je alle producten zou eten die tijdens KunsthalKOOKT verkocht werden, zou je dan gezond bezig zijn? Ik denk dat je het nog niet eens zo slecht zou doen. Er was wat wijn, goed voor de bloedvaten. Groenten en fruit voor de vitamines. Mooi brood voor de koolhydraten. Opvallend weinig zuivel, maar net genoeg voor wat eiwitten en vetten. Chocolade voor het genot. Vooral pure chocolade, dus weinig vet. Er was weinig vlees, dus weinig verzadigde vetten.
Het ontbrak misschien in genoeg vette vis. Misschien omdat vis slecht te koelen is tijdens zo'n festival? En de 'vissen' die ik heb gezien waren gamba's en oesters. Ook waren er weinig alcoholvrije dranken. De smoothies en sapjes-trend is blijkbaar alweer voorbij.
Conclusie?
Er worden veel mooie producten gemaakt in Nederland. In een gezonde lifestyle past af en toe een minder gezond product waar je goed van kan genieten. Genieten is belangrijk!
J

maandag 22 september 2008

Gezond uiteten?

Kan je gezond uiteten gaan? Gaat gezondheid en culinairgenot samen? In mijn eigen keuken weet ik dat deze twee dingen te combineren zijn, maar is het ook mogelijk om gezond en verantwoord te genieten als je buiten de deur eet?

Afgelopen vrijdag heb ik met twee gezellige tafelgenoten gegeten bij een Italiaan in Utrecht. We besloten om alleen een hoofdgerecht te nemen, want bij een Italiaan krijg je meestal bij je hoofdgerecht al te veel eten om alles op te kunnen. De kaart is bij een gemiddelde Italiaan altijd erg uitgebreid. Veel soorten pizza's, pasta en vlees- en visgerechten. Dat was ook het geval bij deze Italiaan.
Ik besloot voor een gegrilde zeebaars te gaan met saffraansaus en pasta. Bij de vlees- en visgerechten werd standaard patat en salade geserveerd.
Ik kreeg twee op de huidgebakken stukken zeebaars op lintpasta met iets van gele saus (zou de saffraansaus kunnen zijn geweest). Om te delen met mijn tafelgenoot, kreeg ik ook een groot bord patat en een enorme berg rucola met tomaat, wortel en bietjes.


Gezond: zeebaars is een witte vis. Niet erg vet met 3 gram vet per 100 gram. Weinig omega-3 vetzuren, maar ook weinig calorieën.
De pasta was erg vet en plakkerig. Ik weet niet of het van de saffraansaus kwam of van een andere roomsaus. De pasta was een mooie hoeveelheid. Niet te veel. Volgens het Voedingscentrum waarschijnlijk een goede hoeveelheid pasta. Maar waarom nog patat? Is het normaal om patat met pasta te eten in Italië? De salade was gezond. Geen vette dressing, alleen een beetje azijn en olie. De salade was vers en bestond uit verschillende soorten groenten.

Culinair: de zeebaars was te lang gebakken. De dunne stukken waren droog geworden. De pasta was niet al dente. De saus was erg romig, maar of er ook echt saffraan is de saus zat betwijfelde ik een beetje. Er zat al een beetje een velletje op de saus. De patat lag op een gewoon bord met twee zakjes fritessaus van Remia. In een restaurant mag het best in een bakje zitten. De salade was vers en knapperig, maar ook wel erg simpel. De salade zag er wel erg fris en vers uit naast de vettige plakkerige pasta op mijn bord. Voor 20 euro had ik meer kwaliteit verwacht.

Eindoordeel? Het hoofdgerecht, zeebaars, was niet zo gezond als je zou denken als je de menukaart leest. Culinair was het nog geen voldoende waard. In dit restaurant gaan gezond en culinair slecht samen!

J

woensdag 3 september 2008

Automatisch gezonder?

Maandag 1 september vond het symposium "Automatisch gezonder" plaats waarbij de resultaten van het automatenexperiment van TNO, Voedingscentrum en NIGZ werden gepresenteerd.

Ik (J) kon het niet laten om toch een beetje trots te zijn op mijn deel van het project. Ik heb voor mijn afstuderen de verkoopcijfers bekeken. Uit het persbericht kan je niet opmaken hoeveel werk dat is geweest. Het hele experiment was een hoop werk.
Op het onderzoeksdesign is veel aan te merken en je kan lang zeuren over hoe het experiment beter uitgevoerd had kunnen worden. Belangrijk is dat we hebben aangetoond dat een groter assortiment van gezonde producten invloed heeft op het koopgedrag van scholieren. Labeling en prijsreductie bleek niet effectief.

Op het symposium werd gediscusseerd over de toekomst van schoolkantines. Een mevrouw van de SP vond dat je snoepautomaten moet verbieden in scholen. Dat lijkt me erg slecht. Leer kinderen goede keuzes maken en laat producenten gezonde producten maken, dat is veel belangrijker! Het is niet slecht dat je eten kan kopen op school. Wat te doen als je je brood vergeten bent? Of als je na de gymles erg veel honger hebt en je brood is al op? Het is niet erg om een tussendoortje te eten als je in de groei bent en je je zes bruine volkorenboterhammen al op hebt. Het gaat erom dat je een goede keuze kan maken als je voor die snoep/frisdrankautomaat staat.

Persberichten hier en hier